Jesteś weganinem, który uwielbia dobre jedzenie? Mieszkasz w Warszawie albo wybierasz się tam wkrótce, by odkryć niebanalne atrakcje stolicy? Jeśli tak, to świetnie się składa! Przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie ciekawych wege barów w Warszawie.
Zainteresowanie zdrowym odżywianiem staje się coraz bardziej powszechne, dzięki czemu w stolicy można znaleźć dużo nowych wegańskich knajpek. Dlatego zasięgnęliśmy opinii Eryka – autora popularnego bloga kulinarnego erVegan, który przygotował listę 7 miejscówek, w których warto spróbować wegańskiego jedzenia. Jesteś ciekawy jego rekomendacji? No to w drogę i smacznego!
1. Lokal Vegan Bistro
– obiad, lunch i deser (ul. Krucza)
ErVegan szczególnie poleca kultowy specjał tego lokalu: klasyczny schabowy w wegańskim wydaniu z ziemniakami i sezonowymi dodatkami. To knajpa, która czerpie z tradycyjnej kuchni znanej nam na co dzień, jednak w wegańskiej wersji: żeberka, skrzydełka, tatar, zapiekanki i np. gyros.
2. Leonardo Verde
– lunch, obiad i kolacja przy winie (ul. Wilcza)
Niedawno otwarta restauracja we włoskim, ale roślinnym wydaniu. Mnóstwo pizzy, ale również klasycznych włoskich przekąsek – od focacci do arancini.
3. Vegan Ramen Shop
– obiad, lunch, przed/po imprezie (ul. Finlandzka)
Oto kolejny ulubiony Spicy Miso Ramen, który nie ustępuje tym mięsnym! Według wielu fanów ramenu to najlepsze miejsce na ramen w Polsce, a jest on… wegański. Koniecznie trzeba spróbować też ramenu Clear Shoyu, który jest gotowany na bazie 6 rodzajów grzybów i przypomina bardzo aromatyczny, intensywny w smaku rosół.
4. Youmiko Vegan Sushi
– sushi na lunch, obiad, kolację (ul. Hoża)
ErVegan poleca zestawy omakase, które pozwolą spróbować wykwintnego sushi w różnych odsłonach. Marynowany pomidor przypomina tutaj tuńczyka, a sezonowe warzywa obsmażone w tempurze to klasyk, jeśli chodzi o tamto miejsce. Wegańskie sushi na naprawdę wysokim poziomie.
5. Krowarzywa
– burger na obiad lub lunch, ale też przed imprezą i na kaca (ul. Hoża i inne)
Polecany klasyk, czyli burger z ciecierzycy z dodatkami i dwoma wybranymi sosami – ErVegan zawsze wybiera polski (z ogórkami kiszonymi i koperkiem) oraz pomidorowy lub majonez. Burgery są w 100% wegańskie i powoli rządzą roślinną gastronomią w Polsce, bo właściciele mają już 3 miejsca w samej Warszawie, ale też kilka w całym kraju.
6. Tel Aviv
– obiad, lunch, kolacja (ul. Poznańska, ale również więcej lokalizacji)
Topowe miejsce, jeśli chodzi o hummus i falafel na wypasie i w eksluzywnym wydaniu. Specjalne menu fine dining zaspokoi gusta smakoszy.
7. Falafel Żudi
– szybki lunch, przekąska (Rondo Waszyngtona)
W pełni wegańskie miejsce z falafelem, klasyczna mała budka w przejściu podziemnym, a serwuje przepyszne wrapy z kotlecikami z ciecierzycy, hummusem i baba ganoush. Ciepłe pity i ostry sos to duży plus tego miejsca.